Ärevarv Sugar Cup 2016, segrarade i åldersgruppen upp tom 13 år gjorde Josefin Karlsson med ponnyn Fiddeli och segern i åldersgruppen 14-18 år tog Ida Ström med ponnyn Fredrikbergs Viggen. Foto: Falkenbergs Foto

Framtidens stjärnor i årets SUGAR CUP- final

Emilia Slättås Karlsson från Sörmland på Ricardo’s New Image. Upp ur vattnet, över kanoten.

Härlig stämning, festlig inramning och fantastiska prestationer när årets SUGAR CUP-final avgjordes på huvudarenan på Skyrup Country Club under Hovdala International Horse Trials med SM i fälttävlan den tredje helgen i augusti.
Närmare 450 unga ponnyekipage över hela Sverige har provat på att rida terräng i årets SUGAR CUP.
De flesta har tränat och ridit minst två omgångar, ofta tre. 166 av de unga ryttarna kvalificerade sig och kom till de fem regionfinalerna över hela landet: Götene i Västergötland, Baldersnäs i Dalsland, Åsarna i Jämtland, Nynäshamn i Sörmland och Flyinge i Skåne. Från regionfinalerna gick sedan de sammanlagt 40 ekipagen med högst stilpoäng till den stora finalen på Skyrup. 28 ekipage startade i klassen för ryttare upp till och med 13 år. 14 ryttare red i klassen 14 – 18 år.

I SUGAR CUP har man alltid banvisning till häst – alla ryttare samlas, och får skritta igenom banan de sedan ska rida i galopp, med stilbedömning..

Finalbanan gick i en mjuk och trevlig slinga med start och mål inne på hopparenan. Ut från banan hoppade ekipagen ett uthopp över en liten bank på snedden. Galoppsträckan över kuperad hagmark rymde både ett vattenhinder och en liten coffin att passera igenom. Alla sorters typhinder, alltså. Och som hindren reds! De unga ryttarna visade sannerligen att det här är framtidens fälttävlansstjärnor: Kontroll på tempot, tramp i stigbyglarna, balans och följsamhet och fina vägar. Finaldomarna Magnus Gällerdal och Hans Engberg hade en grannlaga – men rolig – uppgift att vaska fram segrarna och alla placerade. Ettan, tvåan och trean i respektive åldersgrupp fick fina segertäcken från den ena huvudsponsorn Betfor och kom in till häst till den pampiga prisutdelningen. Alla övriga deltagare kom till fots och fick blommor, rosetter och mängder av hederspriser av olika slag – från den andra huvudsponsorn Agria, från Betfor, från Hööks, från butiken Ryttare och Häst och från Flyingehus.

Alla ryttare fick varsin nummerlappsväst och medical-card.

Alla startande i årets SUGAR CUP-final fick dessutom det specialframtagna säkerhetspaketet, nummerlappsväst och medical card-hållare, komplett med sponsorernas loggor och SUGAR CUP-märkning. För framtida tävlingsstarter!

Kategorier: